blog

10 Keajaiban Utama Paling Sering Dilawati di Dunia

10 Keajaiban Utama Paling Sering Dilawati di Dunia

Semak senarai 10 keajaiban dunia paling utama di bawah, tatal ke bawah untuk mendapatkan inspirasi perjalanan, tambahkan pada senarai baket impian anda dan mula merancang pengembaraan seterusnya!

Dapatkan inspirasi daripada Senarai Keajaiban Dunia App Visited. Dengan app tersebut, anda boleh mengakses senarai yang sejajar dengan matlamat pengembaraan anda dan melihat destinasi yang mesti anda lawati. Pengguna pengembara dunia kami memberi inspirasi kepada peminat pengembaraan yang lain, dan senarai teguh ini adalah berdasarkan populariti pelbagai tempat yang pernah dilawati oleh ramai pengguna kami. Muat turun app Visited hari ini supaya anda boleh merancang dan menjejaki perjalanan anda yang akan datang dan bergembira memotong senarai baket impian pengembaraan anda. Lihat berapa banyak tempat di dunia yang anda boleh lawati!

1. Menara Eiffel (Paris, Perancis) -Dibina pada tahun 1887, diperbuat daripada besi sepenuhnya. Ia adalah keajaiban dunia yang paling banyak dikunjungi di dunia. Ia boleh ditemui di tengah-tengah Paris dan merupakan simbol Perancis yang paling ikonik.

2. Colosseum (Rom, Itali) – Colosseum ialah binaan amfiteater pada zaman Rom. Ia adalah yang terbesar di dunia dan tidak seperti amfiteater lain ia adalah menara berdiri bebas. Terletak di tengah-tengah Rom, ia adalah keajaiban dunia kedua paling banyak dikunjungi di dunia.

3. Venice (Venice, Itali) – Dianggap sebagai keajaiban dunia kerana infrastruktur terusannya yang unik. Hari ini tiada perjalanan ke Venice yang lengkap tanpa melalui terusannya yang terdiri dari 118 pulau dan dihubungkan dengan 455 jambatan. Venice ialah keajaiban dunia ketiga paling popular yang dilawati mengikut pengembara antarabangsa Visited.

4. Bangunan Empire State (New York, Amerika Syarikat) – Tiada perjalanan ke New York yang lengkap tanpa pergi melihat Empire State Building, ikon kejuruteraan dunia yang menakjubkan. Pembinaan bermula pada tahun 1930-an dan merupakan bangunan tertinggi antara yang setandingnya. Hari ini pelawat boleh melawat tingkat 86 dan 102 untuk melihat 360 pemandangan New York.

5. La Sagrada Familia (Barcelona, Sepanyol) – Satu-satunya keajaiban dunia yang sedang dalam pembinaan. La Sagrada Familia ditemui di Barcelona Sepanyol dan dijangka siap pada 2026 namun, mungkin mengambil masa lebih lama kerana wabak global. Ia telah direka lebih 140 tahun yang lalu oleh Antoni Gaudi.

6. Istana Versailles (Versailles, Perancis) – Merupakan bekas kediaman diraja Raja Matahari yang terkenal. Dibina kira-kira 12 Batu/ 19 km dari Paris. Ia dibina oleh Louis XIII kerana pondok perburuan ringkas telah diubah menjadi istana yang indah dengan koleksi seni dan tamannya yang luas oleh Raja Matahari yang terkenal.

7. Menara Condong Pisa (Pisa, Itali) – Menara yang dianggap sederhana kerana asasnya yang tidak stabil telah bertukar menjadi menara condong yang terkenal. Arkitek menara itu masih lagi dibahaskan.

8. Basilika St. Peters (Vatican) – Merupakan gereja terbesar di dunia yang terletak di Vatican, tarikan utamanya ialah karya seni 1499 oleh Michelangelo yang merupakan status Mary memegang mayat Yesus. Ramai jemaah katolik juga datang ke gereja untuk mendengar ucapan paus.

9. Jambatan Golden Gate (San Francisco, Amerika Syarikat) – Jambatan ikonik berwarna oren dan gaya dekorasi seni boleh didapati di San Francisco. Disiapkan pada tahun 1937 dan ia merupakan jambatan gantung terpanjang dan tertinggi di dunia.

10. Grand Canyon (Arizona, Amerika Syarikat) – Grand Canyon Arizona ialah keajaiban dunia yang ke-10 paling banyak dilawati mengikut kedudukan pengguna Visited. Ia merangkumi 447km atau 278 batu dari Sungai Colorado dan merupakan contoh hakisan yang paling indah di mana-mana sahaja di dunia. Melihat matahari terbit dan terbenam sangat mempesonakan bagi mereka yang mencintai alam semula jadi.

Sama ada anda seorang juruterbang global yang berpengalaman atau baru sahaja terkena pepijat ketika dalam pengembaraan, app Visited mempunyai banyak fungsi yang menyeronokkan dan berguna untuk anda. Dapatkan inspirasi, cipta peta pengembaraan anda sendiri dan jejaki tempat yang pernah anda kunjungi dan tempat yang anda ingin lawati. Lengkapkan senarai semak keajaiban dunia anda. Muat turun Visited pada iOS atau Android hari ini.

You may also like...