blog

Världens 10 mest besökta konstmuseer

konst museum

Låt dig inspireras av Visited-appens lista över de 10 mest besökta konstmuseerna. Med Visited-appen kan du komma åt listor som passar dina resemål och se destinationer som du måste besöka. Våra jorden-runt-resande användare inspirerar andra resenärer och de här omfattande listorna baseras på hur populära olika platser som våra användare har besökt är. Ladda ner Visited-appen idag på iOS eller Android så kan du planera och hålla koll på dina kommande resor och ha kul med att bocka av din bucket list för resor. Se hur mycket av världen du kan utforska!

  1. Louvren (Paris, Frankrike) – Är det mest besökta museet i världen och ligger mitt i Paris. Museet är en del av Louvreslottet. Numera är det hem till en stor romersk/grekisk skulptursamling samt kända verk som Mona Lisa och Venus de Milo.
  2. Vatikanmuseerna (Vatikanen) – Museikomplexet huserar det berömda Sixtinska kapellet där taket och väggarna är dekorerade av Michelangelo. Samlingen samlades in av den katolska kyrkan och inkluderar målningar och skulpturer av Michelangelo, Rafael, Caravaggio och Leonardo da Vinci, för att nämna några.
  3. Musée d’Orsay (Paris, Frankrike) – Museet har den största samlingen av impressionistiska och postimpressionistiska målningar, skulpturer, fotografier och till och med möbler. Bland annat finns här kända konstverk av Monet, Renoir, Degas, Cézannes, Gauguin och Van Gogh.
  4. British Museum (London, England) – Det är ett av världens största museer, som fokuserar på konst och kultur genom århundradena. Det har över 100 000 artefakter från den egyptiska civilisationen, vilket är den näst största samlingen utanför Egypten. Det finns ingen civilisation som inte kan hittas i detta museum.
  5. Metropolitan Museum of Art (New York City, USA) – Även känd som “the Met”, är det det största museet i Nordamerika med över två miljoner konstverk, arkitektur, artefakter och till och med traditioner! Deras uppdrag att ta konsten till Amerika har lett till en permanent samling som sträcker sig tillbaka till antika civilisationer och fram till modern tid.

6. National Gallery (London, England) – Ett mindre galleri jämfört med British Museum, men innehåller likväl viktiga målningar från mitten av 1200-talet till 1900-talet. Du kan hitta verk av J.M.W. Turner, Rafael, Paolo Veronese och Tizian, för att nämna några.

7. Centre Pompidou (Paris, Frankrike) – Är det största moderna museet i världen, med en berömd fontän av Stravinsky precis utanför byggnaden. Kända konstnärer som representeras på Centre Pompidou inkluderar Kandinsky, Marcel Duchamp, Frida Kahlo, Marc Chagall och Henri Matisse.

8. Museum of Modern Art (New York City, USA) – Ofta kallat MoMA, är ett stort museum som specialiserar sig på samtida konst, med en samling av multimedia, inklusive film och elektronisk media. Verk av Jackson Pollock, Claude Monet, Andy Warhol, Rene Magritte och Kazimir Malevich kan hittas här.

9. Van Gogh-museet (Amsterdam, Nederländerna) – Som namnet antyder, är detta ett museum dedikerat till Vincent van Gogh. Det är intressant att notera att museet ligger på Museitorget i Amsterdam, men deras Rijksmuseum är endast rankat som 12:e på listan över de mest besökta museerna som är dedikerade till holländsk konst.

10. Uffizierna (Florens, Italien) – Det mest besökta italienska museet har världens största samling av italienska renässanskonstverk. Här kan man se Medici-familjens konstsamling. Byggnaden beställdes av Cosimo I de’Medici för att hysa kontor, som på italienska kallas uffizi, och vilket återfinns i museets namn.

För att se hela listan över konstmuseum – och vilken procentandel du har besökt – ladda ner Visited gratis för iOS eller Android .

You may also like...