blog

10 Ibu Kota Paling Banyak Dilawati di Dunia

10 Ibu Kota Paling Banyak Dilawati di Dunia

Dapatkan inspirasi daripada 10 ibu kota yang paling banyak dilawati dalam senarai bandar raya dunia oleh App Visited. Dengan app Visited, anda boleh mengakses senarai yang sejajar dengan matlamat pengembaraan anda dan melihat destinasi yang mesti anda lawati. Pengguna pengembara dunia kami memberi inspirasi kepada peminat pengembaraan yang lain, dan senarai teguh ini adalah berdasarkan populariti pelbagai tempat yang pernah dilawati oleh ramai pengguna kami. Muat turun app Visited hari ini pada iOS atau Android supaya anda boleh merancang dan menjejaki perjalanan anda yang akan datang dan berseronok memotong senarai baket impian pengembaraan anda. Lihat berapa banyak dunia yang anda boleh lawati!

Sangat menarik untuk kita ambil maklum bahawa semua 10 ibu kota utama berada di dalam Eropah.

1. Paris, Perancis – Merupakan ibu kota yang paling banyak dikunjungi di dunia. Paris mempunyai pemandangan yang tidak berkesudahan untuk dikunjungi, tidak kira jika anda menyukai seni bina, seni, muzik atau sekadar melawat untuk makanan, bandar ini pasti tidak akan mengecewakan.

2. London, England – Merupakan bandar terbesar di United Kingdom dan menempatkan lebih 9 juta orang. Pemandangan bandar ini mungkin boleh dinikmati paling terbaik dari roda pemerhatian London Eye.

3. Rom, Itali – Rom diasaskan oleh Romulus dan Emus pada 753 SM. Ia terletak di tebing sungai Tiber dan di atas tujuh bukit. Anda boleh menemui banyak runtuhan dan penggalian termasuk Colosseum yang terkenal.

4. Amsterdam, Belanda – Amsterdam ialah bandar yang paling sesuai dikunjungi dengan melalui terusan air atau berbasikal melalui pelbagai laluan basikalnya. Bandar ini dibina pada abad ke-17 yang dianggap sebagai Zaman Keemasan Belanda.

5. Prague, Republik Czech – adalah rumah kepada Jambatan Charles terkenal yang dibina pada zaman pertengahan dan merentasi sungai Vltava. Anda boleh melawat Istana Prague, dataran bandar lama, kuarters Yahudi atau beberapa gerejanya.

6. Berlin, Jerman – Berlin mempunyai sejarah yang luas dan pelbagai istana serta dikenali di dalam persada seni.

7. Vatican City, Vatican – Merupakan rumah kepada gereja terbesar di dunia Basilika St. Peter, gereja yang sama yang merupakan rumah kepada paus. Ia juga merupakan rumah kepada karya Michelangelo serta muzium Vatican yang boleh tersesat selama berjam-jam jika tidak berbulan-bulan.

8. Vienna, Austria – Vienna terkenal dengan muziumnya, terdapat lebih 60 buah daripadanya! Ia juga merupakan ibu kota muzik. Bagi mereka yang menggemari coklat dan kek, bandar ini pasti tidak akan mengecewakan.

9. Brussels, Belgium – ialah ibu negara Belgium dan EU. Ia adalah sebuah bandar yang agak kecil tetapi mempunyai banyak perkara seperti politik, sejarah dan seni bina. Brussels terkenal dengan Moules-frites dan coklatnya.

10. Budapest, Hungary – Bandar yang merupakan gabungan tiga bandar iaitu Buda, Obuda dan Pest. Bandar ini dihubungkan dengan Jambatan Rantaian yang indah, menghadap ke Parlimen yang terkenal. Ia juga dianggap sebagai ibu kota mandi terma.

Lihat berapa banyak ibu kota dunia yang telah anda lawati dengan memuat turun Visited secara percuma pada iOS atau Android .

You may also like...